Een carrière in de techniek

HIK sprak met Jan Cuypers, Clusterverantwoordelijke Techniek bij CVO HIK. 

We vallen meteen met de deur in huis: waarom zou je voor een technische job of opleiding kiezen? 

“Als je graag de handen uit de mouwen steekt, maar tegelijkertijd ook de juiste kennis wilt opdoen en dat meteen leren toepassen, dan is een technische opleiding of job een prima keuze. 
De nood aan techniekers die hun vak kennen blijft ook hoog, en dat gaat niet meteen veranderen. 
Daarnaast is het een gevarieerde sector waar veel jobmogelijkheden zijn; bij bedrijven, maar ook als je als zelfstandige wilt starten. Bij HIK spelen we in op die variatie door uiteenlopende technische richtingen aan te bieden.” 

Zijn er opleidingen waar duidelijk meer interesse voor is? 

Elektromecanicien en PLC Technieker doen het heel goed, maar ook de richting Lassen blijft een populaire keuze. Recent zijn er ook enkele ‘groene’ richtingen bijgekomen: Permacultuur & Urban farming en Medewerker groen- en tuinbeheer. De opleiding Fietshersteller kan je daar natuurlijk ook bij tellen, maar dat is al een ancien onder de opleidingen. De klimaatproblematiek en het belang van een groenere wereld schuiven dergelijke opleidingen ook wel meer en meer naar voren. In de toekomst breiden we dat aanbod misschien wel verder uit.” 

Voor welk publiek zijn deze opleidingen geschikt? 

“Onze cursisten zitten in alle leeftijdscategorieën. Zowel jongeren als ouderen vinden hun weg naar HIK. De ene wilt de opleiding volgen in functie van een (nieuwe) job, de andere wilt als hobby iets bijleren. Ik kan er dus niet meteen een leeftijd op plakken.” 

Waarin onderscheidt HIK zich op vlak van de technische opleidingen? 

“We bieden volledige trajecten aan, dus je leert alles wat je nodig hebt om de job in kwestie uit te voeren. Dat zijn dus de beroepsgerichte opleidingen. Natuurlijk kan je ook losse cursussen volgen, maar meestal volgen de cursussen elkaar wel op en is het beter om het volledige traject te volgen. 
Uiteraard werken we met leraren die expert zijn in hun vak. Zij brengen hun kennis enthousiast en op de juiste manier over. Ze fungeren als coach van onze cursisten en begeleiden hen zo goed mogelijk tijdens hun leerproces.” 

Bedankt voor het interview, Jan!

→ Vind hier al onze technische opleidingen: link.

Gepubliceerd op 17 november 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper