Opleiding

Algemene personenzorg

Zorgkundige, Logistiek assistent, Kraamzorg

Zorgkundige

Algemene informatie

Droom je ervan om te werken met je hoofd, je handen en je hart? Wil je zorgvragers helpen bij hun dagelijkse activiteiten thuis, in een ziekenhuis of in een woonzorgcentrum? Ben je sociaal ingesteld, lach je graag en ben je begaan met mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben? Wil je patiënten verzorgen in teamverband, onder toezicht van een verpleegkundige? Steek je graag je handen uit de mouwen en heb je zin voor verantwoordelijkheid?
Antwoord je op deze vragen “ja”, dan is een job in de zorgsector als zorgkundige je op het lijf geschreven.

Structuur van de opleiding

 • ​​Modulair: De opleiding Zorgkundige is opgedeeld in aparte modules.
  Voor een overzicht van de modules voor zorgkundige in de verschillende semesters: zie Modules.
 • Lesdagen: Je kunt de modules voor zorgkundige volgen van 8.30 tot 12.10 u. en van 12.50 tot 16.30 u.
 • Les en stage: Je combineert de lessen van zorgkundige altijd met stage als zorgkundige. In totaal loop je 650 uren stage. waarvan minstens 160 uur in de thuiszorg en 50 uren in complexe zorgsituaties.
  Je brengt je stage-ervaringen mee naar de lessen. Op stage kun je de vaardigheden en de inzichten uit de lessen toepassen.
 • Leerondersteuning: Heb je problemen met taken en opdrachten van bepaalde modules? Je kunt een halve dag per week terecht bij de begeleider leerondersteuning.
Traject

Er zijn 2 standaardtrajecten :
 • Gewoon traject zorgkundige: een traject van 2,5 jaar (5 semesters). Je volgt 1 dag per week les en je loopt ongeveer 1,5 dag per week stage.
  Je hebt les op donderdag of vrijdag, afhankelijk van het semester. In semester 1 en 2 heb je 4 extra lessen op woensdag. In semester 5 heb je altijd les op dinsdag.
 • Versneld traject zorgkundige: een traject van 1,5 jaar (3 semesters). Je volgt les op donderdag en vrijdag en je loopt 2 dagen per week stage. In semester 1 heb je om de 14 dagen ook les op woensdag.
Gewoon of versneld traject ? Je keuze hangt af van je thuissituatie, je werk, je persoonlijke voorkeur.

Je kan ook gaan voor een aangepast traject:
Heb je een bepaalde module van zorgkundige al met succes gevolgd in een eerdere opleiding, dan kun je vrijstellingen krijgen. Je trajectcoördinator zal voor jou een individueel traject uittekenen met daarin de modules die je nog moet volgen.

Coördinator: Miet Smeulders
E-mail: miet.smeulders@hik.be

Trajectbegeleider: Ellen De Backer
E-mail: ellen.de.backer@hik.be